Yasaklı sitelere farklı bir giriş!

Host Dosyasıyla Yasaklı Sitelere Giriş

Bazen sitelerin yasaklanmasından bazen de DNS ayarları yüzünden, sitelere erişim sağlamayabiliriz. Yasak sitelere girmenin birkaç yolları vardır. Bu yollardan birisi ve bana göre en garantili olanı host dosyasında değişiklik yapmaktır.

Peki host dosyası nedir, ne işe yarar?
Hosts dosyası Windows dosyaları arasında bulunan özel bir dosya türüdür. Hosts dosyasının herhangi bir uzantısı yoktur ve dosya adı direkt olarak “hosts” dur. Hosts dosyası herhangi bir metin editörüyle düzenlenebilir. Dosyanın amacı bilgisayarımızda adres çubuklarına girilen adresleri özel IP’lere yönlendirmektedir. Bu sayede yasaklı sitelere girebilir ya da bilgisayarınızda istediğiniz siteleri yasaklayabilirsiniz.

Bu Yöntemle Yasaklı Sitelere Nasıl Girilir?
Yöntemin mantığı basittir. Hosts dosyasında önce IP adresi yanına da domain adresi yazılır. Yasaklanmış web siteleri Türkiye’de domain bazlı değil; IP bazlı yasaklanır. Yani Türk Telekom yasakladığı sitelerin bilinen IP’lerine erişimi engeller. Ancak bu tür sitelerin hep birden çok IP adresi vardır. Siz güncel bir hosts dosyası ile yasaklanmış siteleri yasaklanmamış IP’lere yönlendirebilirsiniz. Örneğin tarayıcınızda youtube.com yazdığınızda tarayıcınız sizi otomatik olarak youtube.com tanımlı IP’lerine yönlendirir. Bu IP’ler de eğer Türk Telekom engeli varsa siteye giremezsiniz. Oysa ki siz hosts dosyasına youtube.com için özel bir IP tanımlarsanız yasak olmayan bir IP’ye yönlenmiş ve siteye girebilmiş olursunuz.


Hosts Dosyası Nasıl Değiştirilir Ve Yasaklı sitelere Giriş Yapılır?

1- Öncelikle girmek istediğimiz sitenin IP adresini bilmemiz gerekiyor. Bunun için http://www.ip-adress.com/whois/ adresine girip, altta duran (*resim1) kutucuğa giriş yapmak istediğimiz siteyi yazıyoruz ve Whois butununa tıklıyoruz. Bir takım yazılar karşımıza çıkacak. Bize asıl lazım olan biraz aşağılarda yazıyor. Aşağıda resimde (*resim2) gördüğünüz 74.125.228.8 youtube.com’a ait IP adresidir.

 *resim1

 


*resim2



2- Başlat-> Çalıştır’a : (notepad.exe "C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts") u yazın ve Ctrl+Shift+Enter ‘a basın. (parantezler hariç yazın. )
3- Açılan dosyadan en  alta boş bir satıra inin ve oraya az önce bulduğumuz IP adresini ve girmek istediğiniz siteyi yazın. Yukarıdaki örneğe göre yazmanız gereken : 74.125.228.8. Youtube.com
4- Dosyayı kaydedip aktif edilmesi için bilgisayarımızı yeniden başlatınız.

NOT: Çok büyük sitelerin birden fazla IP adresi vardır. Eğer girmeye çalıştığınızda engelleniyorsanız, yukarıdaki işlemleri tekrarlayınız. Bir süre sonra aynı siteye ait birden çok IP adresi eklediğinizi göreceksiniz.

Bu yazıyı paylaşarak arkadaşlarınızında öğrenmesini sağlayabilirsiniz.


Kolay gelsin.

Paylaş: